www.woodcraft.cz

Setkání rodinných kmenů v Samechově u Sázavy

(28.4. 2023 - 1.5. 23)
V rámci našeho stoupání na horu po stezce lesní moudrosti jsme se tentokrát vydali na Setkání rodinných kmenů, které se konalo od pátku 28.dubna 2023 do pondělí 1. května 2023 v Samechově u Sázavy.
TýpíTvořeníNáčelník MedvědPotok
Toto místo se zapsalo do dějin českého woodcraftu díky průkopníkům, kteří i přes zákazy diktatur za dob fašismu a komunismu tábořili v souladu s přírodou, rozvíjeli se v duchu woodcrafterského zákona k ideálu lidství a následně po sametové revoluci obnovili tento spolek Ligy lesní moudrosti.
 
Udržet toto nadšení a úsilí při totalitní a politické ideologii nebylo určitě snadné, ale pro duševní a fyzické zdraví jistě nutné. Jejich zdejší sruby, které jediné bývaly v té době povolené, připomínají woodcrafterský život těchto svobodných bytostí.
KamnaVe srubuRajV potoce
V jednom tomto srubu jsem se s dětmi ubytovala, abychom se blíže seznámily s tábořením v teepee a šeltrech, které si tu na louce u potoka woodcrafteři staví. U kamínek s tály a troubou byly připravené koše s dřívím, třískami, chrastím a březovou kůrou (radost pohledět), takže jsem rázem kamna probudila k životu a ohřála nejen večeři, ale i celý srub při dešťových přeháňkách.  
V typiVareni v typiSelterUvnitr seltru
V pátek jsme se od zkušených woodcrafterů  učili stavět týpí a všichni jsme se zabydleli. Den jsme ukončili večerní písní. V sobotu nás náčelník Medvěd přivolal bubnem a po ranní písni jsme na louce vyráběli indiánské ozdoby do vlasů. Pak nás déšť přivedl do velkého týpí, kde jsme si povídali o základní filozofii woodcraftu, o woodcrafterské výchově plněním korálkových činů a činů orlích per, zkoušeli jsme rozdělat oheň třením dřev, křesadlem a pazourkem. Wičanpi pak dojemně přečetla Setonovu povídku pro děti Stoupání na horu a deštivé mračna se konečně vypršela. Medvěd ještě ukázal, jak si upéct chléb v litinovém hrnci (Dutch oven), obklopeným žhavými uhlíky a ani holky se nedaly zahanbit a upekly mazanec.
Tawasentha rozdělává oheňHod na terč Skok do dálky
V neděli už bylo krásně slunečno a mohli jsme se věnovat disciplínám na splnění korálkových činů, činů orlích per i čarodějnickým hrám. Splnili jsme si korálky za střílení lukem, v rámci Setonova běhu jsme si kromě těchto klasických poct vysloužili i buřty a steaky, které jsme si pak upekli při pálení čarodějnic. Mnozí jsme také něčím zajímavým k programu přispěli, já s mými chlapci loutkovým divadlem, Tawasentha svou sbírkou plodů, listů a větviček, Indi indiánským obchůdkem, Lasík ligovým obchůdkem, syn Indiho Ondřej udělal ohnivou show, Manehonga zahrál na dudy.
LukOzdobaTituly
Ještě před volným programem byl však hřeb celého setkání a to slavnostní sněm, kterému předcházela rada orlích per, kde jsme žádali o uznání našich činů. Wičanphi při sněmu hrála na kytaru a v našich srdcích jiskřila píseň Přátelství je zlatá brána. Můj pětiletý syn, který je velmi plachý a stydlivý se na sněmu před zhruba 30 členy odvážil požádat o udělení korálkových činů a když jsme se ho pak doma ptali, jak to zvládl, odpověděl: "protože tam byli samí hodní lidé". Získal tam i svůj první titul lesní moudrosti.  
SnemOheňSněm
Ano, bylo tam bezpečí, děti se mohly s kamarády celý den procházet v holínkách v potoku nebo běhat po louce a lese, buben je vždy upozornil na další program. Ten byl vždy dobrovolný a přesto na něm byla hojná účast, jak nás to všechny strhlo. A mému devítiletému Kubíkovi sněm uznal první dvě orlí pera a druhý titul lesní moudrosti.
Jiřík Udílení Šerpa
Radovali jsme se na sněmu všichni z našich krůčků na horu.
ZenyMuziMajka
V pondělí byl První máj, oslava jara a lásky, při kterém všichni muži velcí a malí šli do lesa se sekerkami a pilou porazit stromek a udělat z něj májku a všechny ženy připravily věnce s pentlemi, které se pak na ní připevnily. Při sólovém dudáckém vystoupení jsme pak tančili v kruhu kolem májky lidové tance, rozloučili se a vydali se domů s krásnými zážitky a také s luky a šípy, indiánskými bubny, pazourky na křesání...
Staveni majkyTanecBubnyBubnovani
Byl to velký dar, být v Samechově na Setkání rodinných kmenů mezi vřelými a zkušenými woodcraftery a vychutnávat si přírodu, přátelství, dobrodružství a malebnost.
Věnce Loutkové divadlo Tance
Děkujeme Ligo lesní moudrosti.
 
A protože jsem během programu mnohdy nefotila, tak krásné fotky jsou na ligových stránkách viz následující odkaz:
S úctou,
Homolová Kateřina - Šali
powered by © Pavel Spáleny web engine - Yučikala Wičaša www.yucikala.net